Jdi na obsah Jdi na menu

Vánoční recept

25. 11. 2014

Je to celkem složitější recept ale jak říká Láďa Hruška : ''Děti vám s tímhle utrhají ruce''

Medovník.

Na těsto budeme potřebovat:

  • medovnik-21.jpg20 dkg cukru krupice
  • 20 dkg másla nebo hery
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky sody
  • 50 dkg hladké mouky

Na krém kterým zalijeme medovník aby držel pohromadě potřebujeme:

  • 1.5 hrnku mléka
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • 1.5 lžíce solamylu
  • 1 vanilka
  • 8 dkg cukru krupice

Další krok je na vás pokud chcete polevu udělejte si ji jestli ne tak tohle můžete přeskočit:

  • 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů
  • 8 dkg cukru krupice
  • 3 lžíce medu
  • 12 dkg másla

Tak a teď postup:

Cukr, tuk, med a mléko rozpustíme v horké vodní lázni do úplného rozpuštění. Poté vmícháme 2 celá vejce (pozor, aby se vejce neuvařila – směs nesmí být příliš horká). Po zchladnutí přidáme mouku se sodou a vypracujeme hladké těsto. Hmotu rozdělíme na 2 stejné porce a vyválíme z nich placky, které dáme (každou zvlášť) na pečící plechy. Jeden z nich můžeme dát ihned do vyhřáté trouby (na cca 180° C) a pečeme cca 15-20 minut. Pozor na druh trouby ! (horkovzdušná ± 7 minut.)

No to bychom měli těsto a teď krém:

Všechny suroviny (kromě tuku) společně svaříme a po vychladnutí vmícháme tuk a máslo. Jednu placku vychladlého medovníku pokapeme rumem (či jiným alkoholem), pomažeme krémem a slepíme společně s druhou upečenou plackou medovníku tak, aby ořechová poleva byla nahoře. Nejlepší je nechat medovník uležet zabalený v alobalu a v chladu.

Tak a je to o vánoční specialitu je postaráno. Nejlepčí je medovník třeba s mlékem na zapití nebo nečím lehčím. Ale na dlouho nejspíš nebude u nás doma ihned zmizel z místa kde byl a zbyly jen drobky. Tak krásnou vánoční pohodu a mlsání.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář